Włocławek. Pakt Senacki na żywo z marszałkiem Hołownią

Mam nadzieję, że włocławianie już nie mają wątpliwości co oznacza Pakt Senacki. W wyborach uzupełniających do Senatu RP mają szansę wybrać 21 lipca (niedziela) kandydata, który właśnie rekomendowany jest przez Pakt Senacki, czyli Stanisława Pawlaka. Jest on od lat działaczem lewicy, z ogromnym doświadczeniem samorządowym, ale do wyborów startuje z tzw. Paktu Senackiego. Oznacza to tyle, że partie tworzące ów Pakt nie wystawiają swoich kandydatów, ale decydują się na jednego wspólnego kandydata i popierają go w czasie kampanii wyborczej.

Stanisław Pawlak ubiega się o mandat w okręgu nr 13 (Włocławek, powiaty – aleksandrowski, lipnowski, radziejowski i włocławski). Mieszkańcy miejscowości z tego okręgu mogli na żywo obserwować, jak wygląda to udzielanie wsparcia wspólnemu kandydatowi. W czasie kampanii (czerwiec, lipiec br.), w wielu miejscowościach odbywały się spotkania z wyborcami, z którymi rozmawiał nie tylko wspomniany kandydat, ale także reprezentanci partii tworzących Pakt Senacki (KO, Trzecia Droga, Lewica).

Zwłaszcza w ostatnich dniach we Włocławku i okolicach pojawiało się wiele znaczących osób z partii koalicji 15 października oraz resortów rządu Donalda Tuska.

W poniedziałek w Ciechocinku był Włodzimierz Czarzasty (wicemarszałek Sejmu i współprzewodniczący Nowej Lewicy) i poseł Krzysztof Gawkowski (wicepremier i minister cyfryzacji), a w środę do Włocławka przyjechały dwie ministry z Nowej Lewicy – Agnieszka Dziemianowicz-Bąk (szefowa Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej) oraz Katarzyna Kotula (ministra ds. równości). Zobacz: TUTAJ

wloclawek 2 ministry   wloclawek bąk

W czwartek zaś z władzami miasta, mieszkańcami Włocławka i dziennikarzami spotkał się marszałek Sejmu RP Szymon Hołownia, lider Trzeciej Drogi (PL2050). Konferencję prasową  prowadził prezydent miasta Krzysztof Kukucki, upatrując szans w zainteresowaniu Szymona Hołowni rozwojem nie tylko siedmiu metropolii, ale i miast średnich wielkości, do których zalicza się Włocławek.To sprawa transportu, mieszkalnictwa, rynku pracy...

Dla mieszkańców i mediów to okazja, by wysłuchać odpowiedzi z pierwszej ręki na zadawane pytania, ale też do rozmowy o najbliższych planach rządzących i szansa zainteresowania decydentów problemami ziemi włocławskiej. Służyły temu także wizyty w placówkach opiekuńczych (Centrum Wsparcia Społecznego), lokalnych przedsiębiorstwach (KRUK), rozmowy z samorządowcami w ratuszu.

wloclawek holownia 3   wloclawek holownia4

W spotkaniach brali udział radni Włocławka, lokalni burmistrzowie i wójtowie, z prezydentem Włocławka i starostą włocławskim. Wśród tematów rozmów był projekt tzw. renty wdowiej, który jesienią ma trafić pod obrady Sejmu, pomysły na skrócony tydzień pracy, zmiany w systemie opieki społecznej, 1000-złotowy dodatek do wynagrodzeń pracowników samorządowych, który od lipca będzie już wypłacany, wspomaganie samorządów inicjujących budowy placówek opieki nad najmłodszymi dziećmi, „Aktywny rodzic”, czyli tzw. flagowe programy rządzących. Nie brakowało  tematów bieżących związanych z procesem rozliczania 8 lat rządów PiS i przywracaniem praworządności.

Goście przekonywali, że wszystkie wartości prezentowane przez rządzącą koalicję 15 października reprezentuje kandydat Paktu Senackiego Stanisław Pawlak, na którego warto oddać głos 21 lipca i powierzyć mu mandat senatorski, albowiem to oznacza, że współpraca kujawskiego samorządu z organami rządowymi, Sejmem i Senatem – tak bardzo potrzebna – będzie kontynuowana, a Stanisław Pawlak na pewno zadba o to, by tam, gdzie zapadać będą decyzje nie zapomniano o potrzebach lokalnych społeczeństw, jak droga S–10 czy budowa II stopnia wodnego na Wiśle w Siarzewie, retencjonowanie wody tak niezbędnej produkcji rolnej w czasach suszy i  rozszerzania programu taniego mieszkalnictwa, zapoczątkowanego właśnie we Włocławku.

Można żywić przekonanie, że mieszkańcy miast i gmin w okręgu nr 13  odczytują przesłania kampanii wyborczej kandydata Paktu Senackiego i licznie gościć będą w lokalach wyborczych w niedzielę, 21 lipca, oddając głos na swego nowego senatora RP.

Zobacz więcej: ddwloclawek.pl

Opr. nim, 18 lipca 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…